World Pepper
Image default
Business / Food and Related Products

HACCP

HACCP is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Points. HACCP is een voedselveiligheidsysteem. Het is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse wetgeving stelt ondernemers die werken met levensmiddelen verplicht dat ze voldoen aan de richtlijnen van HACCP. Die richtlijnen van het HACCP-voedselveiligheidsysteem zijn gebaseerd op 7 punten:

 • Inventarisatie van alle potentiële gevaren binnen de productiefase
 • Bepaal de CCP’s (kritieke controle punten). Dit zijn de kritische punten die tijdens het proces continu gecontroleerd moeten worden
 • Per CCP dient een norm vastgesteld te worden. Aan deze norm moet worden voldaan
 • De CCP’s moeten worden geregistreerd. Bepaal hoe de kritieke controle punten gecontroleerd dienen te worden
 • Stel verschillende maatregelen op. Wat moet er gebeuren indien één van de kritieke punten niet aan de vastgestelde norm voldoet
 • Controleer regelmatig het opgestelde voedselveiligheidsplan om te kijken of deze nog volstaat
 • Documenteren en registreren.

HACCP richtlijnen

Eén van de kernwaarden van HACCP is het registreren van temperatuur. Temperatuurregistratie is het meten, registreren en bewaken van o.a. temperatuur, luchtvochtigheid en beweging. Hierbij gaat het om het registreren bij bijvoorbeeld transport en opslag, koel- en vriescellen en koelvitrines. Temperatuurregistratie kan met diverse meetinstrumenten uitgevoerd worden zoals:

 • Insteekthermometers
 • Temperatuurloggers + uitleesstation voor temperatuurregistratie
 • Draadloze temperatuur- en registratiesystemen
 • Temperatuurrecorders voor monitoring tijdens transport

Ondernemers worden vanuit de wetgeving of certificering verplicht om te voldoen aan de HACCP richtlijnen. De juist meetinstrumenten helpen bij het genereren van nauwkeurige meetresultaten. Vaak worden temperatuurmetingen nog handmatig uitgevoerd. Dit komt de efficiency niet ten goede. Het handmatig uitvoeren kost erg veel tijd en het is goed mogelijk dat het monitoren daarom aan de aandacht ontsnapt. Tegenwoordig zijn er online temperatuurregistratiesystemen die bedrijven helpt om de temperatuurregistratie goed op orde te hebben.

HACCP online temperatuurregistratiesysteem

Eén van de online temperatuurregistratiesystemen is TempCube. Met de TempCube worden meetresultaten verzameld en naar een veilige, online omgeving gestuurd. De meetresultaten zijn 24/7 online in te zien. TempCube is een revolutionaire datalogger. Het is een innovatie oplossing voor draadloze controle van o.a. temperatuur, luchtvochtigheid en beweging. Zowel de metingen als de registraties worden volledig gedigitaliseerd. Dit bespaart een hoop tijd en de zaken zijn altijd op orde. Vooraf wordt de grenswaarde bepaald. Wanneer de grenswaarden overschreden wordt ontvangt men een alarm per sms of per e-mail. Met TempCube wordt o.a. aan de wettelijke verplichtingen van het voedselveiligheidsysteem HACCP voldaan.

http://youtu.be/JROFuO8pDOs

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Webshop.aspx

Related Posts

Dozen in meer dan 2.500 formaten

Mobiele cocktailbar

Equipment for genomics